
Botezul este unul dintre cele mai importante evenimente din viața unui cuplu care a adus pe lume rodul iubirii lor. Astfel, trebuie să ai în vedere anumite lucruri înainte de a pregăti botezul copilului tău.
Când se fac și când nu se fac botezuri în 2023
Botezul este actul prin care un creștin este cufundat în apă ca să simbolizeze sfârșitul unui mod vechi de viață și un început nou. Dacă ai citit Biblia, știi că menționează prima dată botezul în viața lui Ioan Botezătorul. Aceasta se întâmpla în Vechiul Testament, când botezul se făcea pentru iertarea păcatelor. Odată cu Noul Testament, datorită morții lui Iisus pe cruce, botezul este acum mai mult decât iertare de păcte – el este un pact de a trăi o viață ca un ucenic înaintea lui Dumnezeu.
Ritualul prin care nou-născutul intră în comunitatea Sfintei Biserici este unic, întreaga familie și oamenii apropiați bucurându-se și sărbătorind evenimentul, alături de părinți. Primul pas este să stabilești data când vrei să îți botezi copilul. Pentru asta, trebuie să ai în vedere că biserica nu oficiază botezuri în timpul sărbătorilor importante din timpul anului. De asemenea, trebuie să știi că botezul unui copil se face după 40 de zile de la nașterea sa.
În religia creștină și nu numai, este esențial să-ți botezi copilul sau nou-născutul într-o biserică. Botezul este considerat o ceremonie, un rit religios, pentru a experimenta un fel de renaștere. Această renaștere este, de fapt, noua viață a credinciosului creștin, pentru că cineva nu se naște creștin, ci devine unul. În acest mod, micuțul sau micuța începe o viață pură, fără păcate.
Sărbătorile pe care trebuie să le eviți când vrei să faci un botez
Așadar, aveți timp suficient să stabiliți toate detaliile legate de acest eveniment important din viața voastră ca părinți. În continuare, vom detalia datele în care nu poți organiza un botez, dar și perioadele din an cele mai potrivite pentru a planifica acest eveniment.
Spre deosebire de nunți, botezul se poate face în absolut orice zi din an. Mai puțin când în acea zi este o sărbătoare religioasă sau o zi de post. În aceste excepții, se poate oficia doar ceremonia religioasă, petrecerea de după nefiind recomandată, conform legilor bisericești.
Astfel, nu poți face petrecerea de după oficierea slujbei botezului în miercurile și vinerile de peste an, în afară de cele cu dezlegare, în Ajunul Bobotezei (5 ianuarie), de Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul (29 august), dar nici de Înălțarea Sfintei Cruci (14 septembrie). Petrecerea de după botez nu este recomandată, de asemenea, nici în Postul Sfintelor Paști (27 februarie – 15 aprilie) și nici în Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel (12 iunie – 28 iunie). Trebuie evitat și Postul Adormirii Maicii Domnului (1 august – 14 august) și Postul Nașterii Domnului (14 noiembrie – 24 decembrie).
Cum menționam mai sus, un botez, în mod normal, se face după cea de-a 40-a zi de la nașterea bebelușului. Cu unele excepții, aceasta este recomandarea. Regulile canonice spun că după cea de-a 40-a zi îi este permis mamei să reintre în biserică după perioadă lăuziei.

În primul rând, înainte de a te apuca de organizarea și pregătirea botezului, este important să contactezi parohia de lângă tine pentru a-ți face o programare, pentru a stabili o dată pentru ziua cea mare a copilului tău. Desigur, la această programare, ți se va cere să ții cont de un singur criteriu: vârsta copilului tău care urmează să fie botezat.
Un botez este diferit pentru fiecare vârstă. Într-adevăr, organizarea botezului nu va fi aceeași în funcție de vârsta copilului. Dacă copilul are mai puțin de doi ani, părinții vor trebui să fie prezenți la mai multe întâlniri cu preotul lor. Scopul acestor diverse întâlniri este ca părinții să aibă o relație onestă cu un preot și, mai ales, ca preotul să știe așteptările părinților.
Dacă copilul are între doi și șapte ani, părinții, precum și copilul, vor pregăti împreună ceremonia de botez. Desigur, este important să explicăm motivele botezului și intențiile familiei în timpul ritualului. La fel de fundamental este ca copilul să înțeleagă și să fie și „actorul” ceremoniei. În final, dacă copilul are mai mult de șapte ani, pregătirea pentru botez se face în același timp cu cateheza, care înseamnă predarea principiilor credinței.
În ceea ce privește perioada cea mai potrivită, în funcție de anotimp, a organizării unui botez, și aici trebuie să ținem cont de mai multe aspecte. Astfel, fiecare anotimp are farmecul său, iar dacă respecți recomandările bisericești, întreaga ta familie se va putea bucura atât de slujba creștinării micuțului sau micuței, dar și de petrecerea de după.
Așadar, dacă botezul va avea loc în afara postului, vei putea servi invitații de la restaurant cu carne sau preparate din lapte. Pe de altă parte, dacă alegi să-ți botezi copilul într-o zi de post, va trebui, desigur, să servești exclusiv alimente de post, în conformitate cu rânduielile calendarului creștin-ortodox.
Desigur, asemenea nunților, lunile călduroase ale anului sunt preferate de majoritatea părinților. Astfel, petrecerea de botez poate fi organizată în aer liber. În cazul în care copilul tău s-a născut iarna și trebuie să organizezi botezul în decembrie, ianuarie sau februarie, poți preveni răceala bebelușului tău prin a te asigura că alături de cele necesare ceremoniei, vei avea și o păturică mai călduroasă care îți va proteja copilul de frig, după ce este scos din cristelniță.
Referitor la ziua săptămânii cea mai potrivită pentru a organiza un botez, sâmbăta este ziua ideală. Invitații nu trebuie să meargă la serviciu a doua zi, astfel că toată lumea poate petrece până dimineața.
Pași de urmat în timpul botezului
Ca să știi, încă de la început, ce trebuie să pregătești, pentru botez, îți facem rapid o listă: certificatul de naștere al copilului este cel mai important, în mod evident. Apoi, trebuie să oferi un cadou simbolic nașilor, iar a doua zi, mama trebuie să pregătească un prosop și săpun pentru a o spăla pe nașă după băiță și încă un prosop pentru moașă. În plus, trebuie să pregătești o foarfecă și o cutiuță unde să fie pus părul tăiat de preot la botez.
De asemenea, la botez se cumpără bomboane și se servesc în biserică, iar după băiță, obiceiurile din străbuni spun că trebuie să oprești petalele de flori din cădiță și să le păstrezi în aceeași cutiuță cu firicelele de păr de la botez.
Dar și nașii au o misiune importantă: ei vor trebui să îi cumpere copilului un trusou complet, cercei, în cazul în care este fetiță, sau lănțișor, dacă este băiat. De asemenea, pentru slujbă, nașii vor trebui să pregătească o lumânare, ulei pentru mir, vin pentru împărtășanie, cruciulițe pe care le vor pune în piept invitaților, o icoană care va fi sfințită de preot și apoi dăruită bebelușului.

În ceea ce privește slujba religioasă, aceasta are mai multe părți: în primul rând, este partea de bun venit, moment în care părinții și copilul întâmpină oaspeții invitați la ceremonie. În această primă etapă, părinții răspund la întrebări despre botez și semnificația lui. Apoi, urmează Liturghia Cuvântului: aceasta nu este altceva decât ascultarea discursurilor și citirea textelor religioase biblice de către preoți, care evocă Vechiul și Noul Testament.
Ulterior, părinții, nașul și nașa însoțesc copilul la cristelnița de botez. Apoi, se continuă cu binecuvântarea cu apă sfințită, urmând ca nașul și nașa să afirme că se leapădă de păcatele lor și de Satana. Părinților li se cere o nouă confirmare cu privire la botezul copilului lor. Odată obținută confirmarea, pe fruntea copilului se toarnă apă sfințită de trei ori în formă de cruce și apoi se spune: “Te botez în numele Tatălui, al Fiului și al Sfântului Duh. Amin”. Apoi, copilul se unge pe frunte cu mir. Această ungere are o semnificație aparte: este un dar al Duhului Sfânt, precum și puterea lui Hristos.
În final, la altar, odată recitat “Tatăl nostru”, părinții, precum și nașii, semnează un document pentru a oficializa botezul copilului. De asemenea, copilul este îmbrăcat și dus în fața Sfântului Altar, unde primește Împărtășania cu Trupul și Sângele lui Hristos. Astfel, noul copil botezat primește deodată trei Sfinte Taine: Botezul, Mirungerea și Sfânta Împărtășanie.
Desigur, detaliile exacte ale ceremoniei de botez variază, în funcție de confesiunile creștine. Mulți urmează o ceremonie pregătită, numită rit sau liturghie. Tradițiile est-ortodoxe și răsăritene catolice practică scufundarea totală a bebelușilor în cristelnița botezului, iar această practică este, de asemenea, prima metodă enumerată în ritualul de botez al romano-catolicilor.
Deși nu este obligatoriu, mulți părinți și nași aleg să îmbrace copilul într-o rochie albă, numită rochie de botez, pentru ceremonia de botez. Rochiile de botez devin adesea amintiri prețioase care sunt folosite de mulți alți copii din familie și sunt transmise din generație în generație. În mod tradițional, această rochie este albă sau în nuanțe de alb și este confecționată cu multă dantelă, ornamente și detalii. În trecut, rochia era folosită atât pentru băieți, cât și pentru fete. În zilele noastre, a devenit mai obișnuit să îmbraci copiii într-o ținută de botez, nu neapărat într-o rochie. În mod normal, ținuta este alcătuită din stofă albă, o salopetă cu vestă sau alte accesorii. Aceste haine sunt adesea păstrate ca amintire de către părinți, după ceremonia de botez.
Desigur, botezul este o ceremonie religioasă cu o mare încărcătură emoțională pentru familia noului născut, iar ca orice eveniment cu o semnificație deosebită, celebrarea trebuie făcută ca atare. Printre tradițiile românești, se spune că bebelușul nu trebuie schimbat de hainele de botez cu care a fost adus la biserică înainte de apusul soarelui. De asemenea, se spune că acesta nu trebuie pupat până a doua zi.
Mai mult, la biserică, apa de botez trebuie să fie rece. După ceremonia religioasă, copilului va fi uns cu un bețișor parfumat de către părinte după urechiușe, la subraț și pe piciorușe. Chiar dacă crezi în superstiții și tradiții sau nu, trebuie să ai în vedere toate aspectele enumerate până acum, ca să ai parte de o slujbă frumoasă și de o petrecere de neuitat.
Este esențial să vedem botezul ca pe un act al lui Dumnezeu, nu ca pe un act al nostru. Oamenii nu au inventat botezul. Acest ritual vine de la Dumnezeu. Domnul nostru a instituit botezul ca parte a slujirii bisericii prin botez, Dumnezeu acționează,prin botez, Dumnezeu vorbește. Botezul este declarația lui Dumnezeu și un semn sacru al unui legământ.
După ce ne botezăm, nu ne eliberăm de ispite, dar putem, așa cum este scris în Evrei, să biruim în ispită, ca Iisus: „Căci n-avem un Mare Preot care să n-aibă milă de slăbiciunile noastre, ci unul care în toate lucrurile a fost ispitit ca şi noi, dar fără păcat. Să ne apropiem dar cu deplină încredere de scaunul harului ca să căpătăm îndurare şi să găsim har, pentru ca să fim ajutaţi la vreme de nevoie”, Evrei 4:15-16.
Pentru ca petrecerea ta de botez să fie una reușită și să ai multe amintiri frumoase, ne dorim că invitații tăi să arate cât mai bine. Așa că îți punem la dispoziție video booth 360 si tehnologia de care ai nevoie pentru a obține o imagine cât mai bună. Credem cu tărie în livrarea unei experiențe unice, personalizate pe care invitații tăi își vor dori să o distribuie. De aceea, am ales să oferim experiențe video creative și distractive.
Cu toții știm cât de importante sunt amintirile de la petrecerile private de familie. Noi suntem alături de tine, astfel încât să ai un eveniment de neuitat. Alege să te distrezi împreună cu cei dragi la evenimentul tău, în timp ce creați un video 360 de care să vă amintiți mereu! Mai mult, dacă ai idei de personalizarea video booth-ului, așteptăm părerea ta.
Termeni și Condiții
Politică Confidențialitate
Email: [email protected]
Telefon: 0725.285.312
©2022 Videomat. Toate drepturile rezervate.
Dezvoltare web – ROcreativ.com